Blog

Opladen via zonnepanelen

Bijna gratis uw auto opladen? Het kan!

Uw elektrische auto thuis opladen met een eigen laadstation is erg comfortabel én voordelig. U hoeft immers nooit te zoeken naar een beschikbare openbare laadpaal, waar u vrijwel altijd duurder uit bent. En het wordt nóg veel voordeliger, als u uw laadpaal aansluit op zonnepanelen.

Gebruik uw eigen energie

Uw eigen energie opwekken met zonnepanelen is een zeer rendabele investering. Gemiddeld gaan zonnepanelen 20-25 jaar mee, terwijl u de kosten er in ongeveer 6 jaar al uit hebt. Momenteel is de salderingsregeling nog van toepassing, wat inhoudt dat u de energie die u zelf niet gebruikt, teruglevert aan het net. De vergoeding die u daarvoor betaald krijgt, is wel beduidend lager dan de prijs die u voor een kWh betaalt. U krijgt immers alleen de kale kWh prijs terug, zonder heffingen en accijnzen. Belangrijker is, dat de salderingsregeling naar verwachting vanaf 2023 afgebouwd wordt en zelfs helemaal zal verdwijnen. Daarom is het belangrijk dat u uw zelfopgewekte zonne-energie ook zoveel mogelijk zelf gebruikt.

Voor uw auto én uw huishouden

Een elektrische auto die 15.000 kilometer per jaar rijdt, verbruikt gemiddeld 2.200 – 2.500 kWh per jaar. Het is dus al interessant om circa 8 zonnepanelen alleen hiervoor aan te schaffen, zeker als u regelmatig overdag kunt opladen. Nog beter is om voor meer capaciteit te kiezen, zodat u die extra energie voor uw elektrische huishoudelijk apparaten kunt gebruiken.

Slimme laadpaal kiest goedkoopste stroom

U wilt ongetwijfeld, dat uw laadstation primair de zonne-energie gebruikt. En als er te weinig zon is, wilt u wellicht dat er alleen opgeladen wordt in de periode dat het daltarief geldt. Deze mogelijkheden om zo voordelig mogelijk op te laden, bieden slimme laadpalen. Daarmee kunt u zelf instellen dat er zo weinig mogelijk gewone, dure netstroom wordt gebruikt. Natuurlijk kunnen wij dit allemaal in een persoonlijk gesprek verder uitleggen én we helpen u het opladen geheel naar uw wens in te regelen.

Uw auto als thuisbatterij?

Er zijn op dit moment een aantal auto’s, die in staat zijn de energie uit hun batterij terug te geven aan het stroomnet of aan uw woning. Voor dit zogeheten bidirectioneel laden, heeft u een speciale laadpaal nodig. Het interessante is natuurlijk, dat u via uw zonnepanelen gratis stroom kunt bewaren om deze op dure piekmomenten te gebruiken. Ook hier vertellen wij u graag meer over.

Meer informatie over welke laadstations geschikt zijn?

Neem contact op met een van onze adviseurs. Wij informeren u graag.